Γιατί μετράμε τη θερμοκρασία «υπό σκιάν» ?

Μια καλοκαιρινή ημέρα, αν αφήσετε το θερμόμετρο στον ήλιο, θα πάρετε ενδείξεις βρασμού. Από ένστικτο, ο άνθρωπος αναζητά τη σκιά για λόγους καλοπέρασης, άνεσης μέχρι και επιβίωσης. Άλλωστε, με σαράντα πυρετό νιώθεις να βράζει το αίμα σου…

Εντάξει, στην παραλία μπορεί να κάτσεις στον ήλιο για ώρες μέχρι να πάρεις ωραίο, μπρούτζινο χρώμα. Βέβαια, οι ιατροί φωνάζουν να είστε πολύ προσεκτικοί για πολλούς, σοβαρούς λόγους υγείας. Ακόμα, τυχαίνει να σταθείς στον ήλιο, να δουλεύεις στον ήλιο, να παίζεις στον ήλιο. Κι όμως, η σκίαση δεν είναι πολυτέλεια, είναι μια πραγματική ανάγκη.

Μετράμε τη θερμοκρασία υπό σκιάν, γιατί υπό σκιάν θέλουμε  να απολαμβάνουμε τη ζωή μας το καλοκαίρι. Στο διαμέρισμα, τη μεζονέτα, τη μονοκατοικία, το εξοχικό, οι καλύτερες στιγμές μας το καλοκαίρι είναι έξω από το σπίτι, αλλά στη σκιά. Έξω, που παίρνουμε αέρα, που έχουμε θέα, που έχουμε άπλα, που ρίχνουμε και λίγο νερό για να δροσίσει ο τόπος.

Αλήθεια, μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς να έχετε πουθενά σκιά ;! Αδύνατον, για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, ίσως οι Ισλανδοί να μην νοιάζονται τόσο.

Το μπαλκόνι, η βεράντα, ο κήπος, το αίθριο είναι χώροι που έχουν αξία όταν έχουμε σκιά, δηλαδή σύστημα σκίασης. Πάμε παρακάτω… Θα ανοίγατε ουζερί, παραλιακό εστιατόριο, café, χωρίς να έχετε σκιά για τους πελάτες σας ;! Θα καταργούσατε τα στέγαστρα, για να μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας που «βράζει» ;!

Όταν λοιπόν ακούτε δελτίο καιρού και λέει για σαραντάρια, εννοείται ότι αναφέρ4εται σε θερμοκρασίες υπό σκιάν.

Αλλά ένα σύστημα σκίασης δεν είναι καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Ότι το σύστημα σκίασης είναι απολύτως απαραίτητο ακόμα και μια μουντή, βροχερή ημέρα είναι παραπάνω από προφανές – λέμε «σκίαση» αλλά καταλαβαίνουμε και προστασία από τη βροχή !!!

Άντε, καλό καλοκαίρι.